понеділок, 23 листопада 2015 р.

Основи здоров'я 4 клас ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ І ВОДА

ПОЖИВНІ РЕЧОВИНИ І ВОДА
Мета
Розказати про значення вітамінів та мінералів для людини; вчити правилам вживання кухонної солі та попередження йододефіциту; формувати звички вживати корисні для здоров’я напої.
Результати навчання
Наприкінці заняття учні мають уміти:
- розказати про значення вітамінів, мінеральних речовин і води для людини;
- назвати норми вживання солі;
- назвати корисні напої, малокорисні і шкідливі;
- прокоментувати власні уподобання.
Обладнання і матеріали
- упаковки від звичайної солі та йодованої для роботи в групах по 4;
- маленькі аркушики паперу за кількістю учнів;
- аркуші паперу формату А-4 з заголовками у два стовпчики «Я друг своєму здоров’ю» і «Я ворог своєму здоров’ю» для роботи в парах;
- картки з назвами напоїв «ПИТНА ВОДА, ФРУКТОВІ СОКИ БЕЗ ЦУКРУ, ЕНЕРГЕТИКИ, КАВА, ГАРЯЧИЙ ШОКОЛАД, КОМПОТ, УЗВАР, ЧАЙ ІЗ М'ЯТОЮ, СОЛОДКІ ГАЗОВАНІ НАПОЇ, ФРУКТОВІ
НЕКТАРИ, СОЛОДКІ МОЛОЧНІ КОКТЕЙЛІ, МОЛОКО, КЕФІР, ФРУКТОВИЙ ЧАЙ, СОКИ З ЦУКРОМ, ОВОЧЕВІ СОКИ».
Що підготувати заздалегідь
З п’ятьма учнями підготувати інсценізацію казки в підручнику на с. 25.
Орієнтовний план уроку
Стартові завдання                                6 хв.
Інсценування                                        5 хв.
Інформаційне повідомлення               3 хв.
Руханка                                                  2 хв.
Робота в групах                                    6 хв.
Практична робота                                7 хв.
Мозковий штурм                                 7 хв.
Підсумкове завдання                          4 хв.
Стартові завдання (повторити попередній матеріал і перейти до нового)
1. Пригадати вивчене на попередньому уроці:
- Що таке збалансоване харчування?
- Які ви знаєте групи продуктів?
- Як користуватися «правилом тарілки»?
2. Назвати тему і завдання уроку.
3. Показати заздалегідь підготовану інсценівку «Казки про поживні речовини», вміщеної в підручнику на с. 25.
- Які поживні речовини є у їжі? (Білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали).
- Які з них найважливіші для людини? (Всі вони необхідні).
Інсценування (розказати про вітаміни і мінеральні речовини)
Прочитати в підручнику на с. 26 текст «Вітаміни і мінеральні речовини». Знайти у словничку на с. 140 підручника пояснення слова «дефіцит».
Об’єднати дітей у дві групи – «вітаміни», і «мінеральні речовини».
Запропонувати їм розіграти казку про наслідки дефіциту вітамінів та мінеральних речовин, користуючись таблицею в підручнику на с. 26.
Презентація казок.
Інформаційне повідомлення (розказати про значення кухонної солі для людини)
Прочитати в підручнику на с. 27 текст «Норма вживання кухонної солі».
- Який елемент міститься в солі?
- Яка добова норма споживання солі?
- Як слід харчуватися, щоб не зашкодити собі надмірним вживанням солі?
Руханка (виконати рухливі вправи)
Діти стають у коло один за одним, кладуть долоньки на плечі один одному. Вчитель проговорює, а діти повільно йдуть по колу та імітують рухи на спині сусіда, масажуючи її.
- Виорав чоловік поле.
- Посіяв пшеницю.
- Виросла пшениця висока та густа.
- Скосив чоловік пшеницю.
- Вимолотив зерно.
- Намолов борошна.
- Намісив тіста.
- Напік пиріжків.
- А ви візьміть пиріжок та скажіть, я якою начинкою вам попався?
Робота в групах (вчити боротися з йододефіцитом)
Прочитати в підручнику на с. 27 текст «Профілактика йододефіциту».
- До чого може призвести нестача йоду в організмі?
- Як цього уникнути.
Об’єднати дітей у 4 групи, роздати їм упаковки від солі і запропонувати визначити, яку сіль краще використовувати у харчуванні. Прочитати завдання в підручнику на с. 27 для домашньої роботи і
запропонувати зробити це разом з батьками.
Висновок: для уникнення йододефіциту краще вживати йодовану сіль.
Практична робота (розказати про вплив води на здоров’я людини )
Продемонструвати дітям шматочок свіжого яблука і сушеного.
- Чому сушене набагато менше? (З нього випарувалася вода).
- Яблуко містить у собі багато води. Так само і тіло людини містить багато води.
Прочитати в підручнику текст «Вода і здоров’я» на с. 28 підручника.
Роздати дітям аркушики паперу і запропонувати записати свій улюблений напій. Користуючись таблицею на с. 28 підручника, визначити, корисний він чи шкідливий для здоров’я.
Мозковий штурм (вчити розрізняти корисні та шкідливі напої )
Прочитати в підручнику на с. 29 текст «Корисні і шкідливі напої». 
Об’єднати дітей у пари. Роздати кожній парі аркуші паперу формату А-4 з заголовками у два стовпчики «Я друг своєму здоров’ю» і «Я ворог своєму здоров’ю». На дошці закріпити картки з назвами напоїв «ПИТНА ВОДА, ФРУКТОВІ СОКИ БЕЗ ЦУКРУ, ЕНЕРГЕТИКИ, КАВА, ГАРЯЧИЙ ШОКОЛАД, КОМПОТ, УЗВАР, ЧАЙ ІЗ М'ЯТОЮ, СОЛОДКІ ГАЗОВАНІ НАПОЇ, ФРУКТОВІ НЕКТАРИ, СОЛОДКІ МОЛОЧНІ КОКТЕЙЛІ, МОЛОКО, КЕФІР, ФРУКТОВИЙ ЧАЙ, СОКИ З ЦУКРОМ, ОВОЧЕВІ СОКИ». Діти мають вибрати і записати напої, що корисні для здоров’я, і ті, які шкодять йому.
Проаналізувати роботу.
Виконати завдання 1 в зошиті на с. 12.
Підсумкове завдання (закріпити отримані знання)
1. Як досягти того, щоб організм отримував всі мінерали і вітаміни? (Слід дотримуватися збалансованого харчування).
2. Взяти аркушик, де записаний улюблений напій, і проаналізувати своє уподобання. Якщо цей напій шкодить здоров’ю, то викинути папірець у смітничку і вибрати для себе інший напій:
- Мій улюблений напій – компот, а він корисний для здоров’я.
- Мій улюблений напій – солодка _______газована вода, а вона шкідлива для здоров’я. Спробую замінити її на компот.
3. Виконати завдання 2 в зошиті на с. 12.

Немає коментарів:

Дописати коментар