вівторок, 18 червня 2013 р.

Чому чай солодкий?

Чому чай солодкий?

Чи завжди люди знали про цукор?
Що люди їли солодке до того, як з’явився цукор? Що вони використовували як підсолоджувач їжі?
Наші предки — слов’яни — замість цукру вживали мед. Багато було диких бджіл у лісі, і велику кількість їх розводили у вуликах на пасіках. Сушили і солодкі плоди.
Які напої виготовляли з меду?
Як зараз використовують мед?
Яка користь людині від меду?
Як використовували здавна сушені плоди? А як використовують зараз? Звідки береться цукор?
Цукор у південних країнах отримують із цукрової тростини. Цукрова тростина — багаторічна рослина, що дає пагін від кореневищ; її розмножують не насінням, а живцями.
Цукрова тростина росте на тропічних болотах, її стебло сягає 6 метрів заввишки, листя нагадує листя кукурудзи. Серцевина стебелини солодка. Віджимаючи стебелини цукрової тростини, отримують солодкий сік, який випаровують. При відстоюванні густого соку утворюються кристали цукру і патока.
З чого ще дістають цукор?
Як виробляють цукор із буряка?
Чи з усіх видів буряка виготовляють цукор?
Чи відрізняється спосіб отримання цукру з тростини і з буряка?
Чому цукор отримують із цукрового буряка в північних країнах, а з тростини на півдні?
Першими стали робити цукор в Індії, потім у Китаї. Про індійське походження цукру свідчить і індійська назва «саккара», від якої походить слово «цукор».
Венеціанський мандрівник Марко Поло (XIIIст.) неодноразово повідомляв у своїх записках про цукор у Китаї і привозив до Венеції цукрову тростину.
У Європі цукор з’явився в XII сторіччі під час хрестових походів. У XIV ст. входять у моду зацукровані фрукти. Особливо зросло споживання цукру в XVI сторіччі у зв’язку з поширенням чаю і кави та розведенням цукрової тростини на острові Куба і в Південній Африці.
Хто був «дідусем» сучасного цукрового буряка?
Звідки він узявся?
Дикий буряк зростає на берегах Середземного моря і берегах Атлантичного океану від Іспанії до Норвегії. Дикий буряк однорічна, з тонким жорстким коренем рослина, що містить лише один відсоток цукру. Сучасні сорти цукрових буряків містять 17—22 відсотки цукру.
Культурний буряк відомий дві тисячі років. До слов’ян він потрапив із Візантії разом зі спотвореною грецькою назвою «сфекела». Відтоді буряк обробляють як овочеву рослину.
Тільки в 1747 році був відкритий у буряку цукор. Перший цукровий завод у Росії був обладнаний у 1800 році в селі Аляб’єві колишньої Тульської губернії. Цей перший завод вміщувався в простому сараї. За 30 років цукрових заводів було 20, а в 1848 році вже 340.
Як ваші бабусі та прабабусі використовували цукровий буряк?
Які страви вони з нього робили?
Поясніть, корисно чи шкідливо вживати цукор?
Кому не можна вживати цукор?
Що замість цукру вживають діабетики?
Яка промисловість нічого не робить без цукру?
Які цукерки можна виготовити вдома?
Поділіться з друзями рецептом льодяників.
Намалюйте вдома ілюстрацію до приказки: «Редьці до цукру нічого рівнятись».


Немає коментарів:

Дописати коментар