Трудове навчання 1 клас
Тема. Робота з
пластиліном. Ліплення овочів та фруктів
Мета:
ознайомити учнів з властивостями пластиліну; навчати
простих прийомів ліплення; розвивати спостережливість, охайність у роботі;
виховувати посидючість, терпіння, любов до природи; прищеплювати навички
здорового образу життя.
Обладнання:
пластилін, дощечка для роботи, стеки, серветки для рук,
ілюстрації із зображенням овочів та фруктів.
ХІД
УРОКУ
І. Організаційний
момент
1 Привітання
Пролунав дзвінок,
Починається урок.
Працюватиме старанно,
Щоб почути у кінці,
Що у нашім першім класі Діти — просто молодці!
Щоб урок пройшов немарно,
Треба сісти рівно, гарно
І виконувати те,
Про що мова зараз йде.
2
Перевірка готовності до уроку
3 Упорядкування
робочих місць
II.
Робота над новим матеріалом
1 Оголошення
теми та мети уроку
—
Сьогодні на уроці ми ознайомимося з прийомами роботи
з пластиліном, з правилами, яких слід
дотримуватися при роботі
з пластиліном, та дізнаємося, що слід
уживати в їжу, щоб мати міцне здоров’я.
2
Вступна бесіда
—
Хто знає, що таке пластилін?
—
З чого він зроблений?
—
Як із ним працювати?
—
Пластилін створений людиною з білої глини, гліцерину, вазеліну (щоб глина
не висихала) і воску (щоб глина була завжди пластичною). Щоб надати пластиліну
колір, використовують спеціальні барвники.
Зараз осінь. На вулиці
холодно, дощить, а вам потрібно ходити до школи, навчатися. Де ж набратися сил?
Що необхідно робити, щоб бути здоровими та міцними цілий рік? (Відповіді дітей.)
— Щоб дізнатися, чи маєте ви
рацію, розгадайте кросворд.
1
|
В
|
||||||||
2
|
І
|
||||||||
3
|
Т
|
||||||||
А
|
|||||||||
5
|
М
|
||||||||
6
|
І
|
||||||||
7
|
н
|
||||||||
8
|
и
|
1. Помаранчева і гарна,
У землі сиджу немарно:
Соковита,солоденька,
Вже я стала чималенька.
Собою пригощу дитину.
Хай корисну з’їсть... (морквину).
|
1.
В діжці ми їх засолили,
А тоді всю зиму їли.
Солоненькі та хрумкі
У пухирцях... (огірки).
2.
Некрасива, шишкувата,
Як прийде на стіл вона,
Скажуть весело хлоп’ята:
— Ну
й розсипчаста, смачна! (Картопля)
3.
Народжується з квітки,
Його всі люблять дітки,
Заліза в нім багато,
Рум’яне і хрустке.
А ну, скажіть, малята,
То що ж воно таке? (Яблука)
4.
Зелений чуб, червоний бік,
Смачний із нього чавлять сік.
Ґаздині варять з ним борщі,
Росте в городі на кущі. (Помідор)
5.
Лампочка вгорі висіла,
Стала смачна, пожовтіла.
Діти лампочку зірвали,
З
апетитом скуштували. (Груші)
6.
Що то за голова,
Що лиш зуби й борода?
(Часник)
7.
Кажуть, щоб хвороб не знати,
Треба всім мене вживати.
Може, ви мене й з’їсте,
Тільки
сльози проллєте. (Цибуля)
—
Яке слово прочитали у кросворді?
—
Так, це вітаміни. Вони потрібні і дітям, і дорослим. Тому їжте їх побільше!
—
А ви знаєте, чим фрукти відрізняються від овочів? (Відповіді дітей.)
—
Фрукти — це їстівні та соковиті плоди культурних і дикорослих рослин.
Фрукти бувають зерняткові (яблуня, груша), кісточкові (абрикос, слива, вишня,
персик), цитрусові (апельсин, лимон, мандарин, грейпфрут), тропічні (інжир,
гранат, манго, ананас, банан, авокадо). Овочі — це їстівні частини
трав’янистих рослин.
—
А тепер давайте спробуємо виготовити деякі фрукти та овочі
з пластиліну. Розгляньте ілюстрації.
Як виглядають фрукти й овочі на деревах або грядках?
III.
Фізкультхвилинка
Раз! Два! Всі присіли,
Потім вгору підлетіли.
П’ять, шість — всі веселі Крутимось на каруселі.
Сім, вісім — в поїзд сіли,
Три, чотири — нахилились Із струмочка дружно вмились.
Ніжками затупотіли.
Дев’ять,
десять — відпочили І за працю дружно сіли.
IV.
Демонстрація та аналіз зразка
1
Правила роботи з пластиліном
•
Розминати і розгортати пластилін потрібно на дощечці;
•
розрізати пластилін стекою;
•
невикористаний пластилін класти в клітинку упаковки;
•
після завершення роботи з пластиліном руки витирати серветкою;
•
не бери пластилін до рота, не торкайся брудними руками обличчя, очей,
одягу. Не чіпай зошити, книги, гумки — скрізь будуть жирні плями, по яких
жодна ручка не пише.
2
Правила роботи з товаришами
•
Поважай працю товариша. Ніколи не бери до рук чужу роботу без дозволу
автора чи вчителя. Не ламай чужих виробів, навіть якщо вони погано зроблені;
•
не торкайся руками представлених на виставці робіт, в тому числі і своїх;
•
навчився сам — допоможи товаришеві. Підкажи, яким прийомом краще зробити
потрібну форму або виправити помилку. Покажи це на своїй роботі. Виправляй
роботу товариша або допомагай йому тільки за його згоди;
•
у спільній з товаришем роботі над композицією будь згідливіший і
поступливіший у виборі теми та персонажів. Виконуй вироби чесно. Поступися
товаришеві виготовленням більш простих виробів. При невдачі не звинувачуй
товариша, а допоможи виправити помилки.
3
Інструктаж
—
Якщо ви обрали, які фрукти та овочі будете виробляти, покладіть перед
собою дощечку та приступайте до роботи. (На дошці — таблиця до уроків
трудового навчання для 1 класу «Прийоми роботи з пластиліном. Виготовлення
овочів та фруктів».)
►► Ліплення
яблука
—
Візьміть більший шматочок жовтого пластиліну для виготовлення яблучка та
менший — зелений — для хвостика, листочків;
—
коловими рухами утворіть жовту кульку;
—
угорі та внизу, притиснувши пальчиком, зробіть заглибники;
—
зробіть хвостик та прикріпіть його до яблучка;
—
прикрасьте яблучко листочками. На листочках можна зробити зубчики чи
намалювати прожилки стекою;
—
щоб яблучко стало рум’яним, візьміть шматочок червоного пластиліну і
старанно розмастіть його з одного боку яблука.
►► Ліплення
груші
—
Візьміть більший шматочок жовтого пластиліну для виготовлення груші та
менший — зелений — для хвостика, листочків;
—
коловими рухами утворіть жовту кульку;
—
витягніть пластилін так, щоб утворилася форма груші;
—
вгорі та внизу, притиснувши пальчиком, зробіть заглибники;
—
зліпіть палички та листочки;
—
прикріпіть грушу до гілочки, зліпіть листочки та прикріпіть їх до гілки.
►► Ліплення
моркви
—
Візьміть більший шматочок жовтогарячого або червоного пластиліну для виготовлення
моркви та менший — зелений — для хвостика;
—
коловими рухами рук утворіть жовтогарячу кульку;
—
прямими рухами рук, міцніше натискуючи на один кінець, отримайте потрібну
форму;
—
заокругліть верхню частину моркви;
—
із зеленого пластиліну зробіть хвостики листочків;
— прикріпіть хвостики
листочків морквини.
V. Практична
робота учнів
Учні починають роботу. Учитель
допомагає за потреби.
VI. Виставка
та оцінювання робіт
—
Розгляньте роботи учнів першого ряду. Які вироби сподобалися найбільше?
Чому?
—
Розгляньте вироби учнів другого ряду. Які помилки помітили? Чому вироби
вийшли маленькими чи великими?
—
Розгляньте вироби учнів третього ряду. Чи схожі вироби на справжні овочі та
фрукти?
VII. Підсумок
уроку
— З яким матеріалом ми
працювали сьогодні на уроці?
— Як потрібно працювати з
пластиліном?
Додаток до уроку
ЩО ВИ ЗНАЄТЕ ПРО ОВОЧІ?
Морква зустрічається в
багатьох країнах Європи, Азії і Західної Африки як дикоросла рослина. Введена в
культуру вона була 4000 років тому, причому напочатку як лікарська рослина, а
її м’ясисті коренеплоди почали вживати в їжу значно пізніше. Батьківщиною
моркви з оранжево-червоними коренеплодами вважають Середземномор’я, а жовті і
білі сорти моркви походять з Афганістану.
Найціннішою речовиною, що
міститься в моркві, є каротин (провітамін А). Саме каротин надає коренеплодам
яскраве забарвлення.
Назва «томат» прийшла від
ацтеків, які саме так називали цей овоч. За іншими відомостями, за 500 років до
нашої ери в Перу вже активно вживали в їжу томати, і назву цю дали мексиканські
індіанці.
У Європі довгий час томат
вирощували лише як декоративну рослину.
В Індії огірки як харчову
культуру вирощували ще понад 3000 років тому. Огірками харчувалися також раби,
що будували піраміди в Єгипті. Імператор Тиберій мав теплиці, у яких він
розводив огірки, а потім консервував за особливими рецептами.
Харчова цінність огірків
мала, проте їх вирощують на всіх континентах. Це тим більш парадоксально, що
вони майже не містять мінеральних речовин і вітамінів і на 95 % складаються з
води. Проте огірки збуджують апетит і приємні на смак, тому їх люблять уживати
в їжу. Батьківщиною огірків, мабуть, варто визнати північні райони Індії.
Картопля є основною їжею
для південноамериканських індіанців з незапам’ятних часів. Завдяки мореплавцям
рослина потрапила в Європу, і вже в першій чверті XVI ст. її вирощували в ботанічних
садах Іспанії та Італії як декоративну рослину під назвою «перуанський земляний
горіх».
У Росії поява картоплі
пов’язана з ім’ям Петра Великого, який, покуштувавши картоплі у Західній
Європі, звелів вирощувати її в Росії. Однак широко впроваджуватися в нашій
країні картопля стала пізніше: у XVIII ст. за розпорядженням Катерини Великої.
Приблизно п’ята частина
бульби картоплі складається з чистого крохмалю. Картопляний крохмаль
використовується в харчовій, текстильній і паперовій промисловості. З однієї
тонни бульб картоплі отримують близько 110 л спирту, що застосовується в
медичній та хімічній промисловості.
Найбільша бульба картоплі була
вирощена на Південному Сахаліні у 1962 р. Її маса склала 3,2 кг.
Дякую, цікаво, використала мтаріал. Успіхів!!!
ВідповістиВидалитиДякую, цікаво, використала мтаріал. Успіхів!!!
ВідповістиВидалити